Program „Dobrze jemy”

Pyszne i kolorowe lekcje z programem „Dobrze jemy”!

Rok szkolny 2020/2021

Edukacja żywieniowo-kulinarna to połączenie przekazywania wiedzy teoretycznej dotyczącej zasad zdrowego odżywiania, sposobu komponowania diety, wiedzy dotyczącej tego, w jaki sposób mądrze robić zakupy, ale i tego, jak jedzenie wpływa na nasz organizm. Łączymy to z zajęciami, dzięki którym dzieci zdobywają praktyczne umiejętności takie jak krojenie, siekanie, poznają sprzęty kuchenne, uczą się zasad higieny i pracy w kuchni.

W ramach programu „Dobrze jemy” dzieje się bardzo dużo w naszej szkole! Uczniowie klas I-III mieli możliwość kulinarnego eksperymentowania w wielu dziedzinach. Dzieci uczyły się jak komponować zdrowe propozycje jadłospisów na śniadania i pozostałe posiłki. Uczniowie wykonywali pyszne, pełnowartościowe, zdrowe i bardzo kolorowe kanapki. Przygotowywali również śniadaniowego superfooda: owsiankę na wodzie z dodatkiem różnych świeżych owoców oraz orzechów. Podczas realizacji tematu pt. „Znawcy zapachów” przypomnieli sobie rodzaje zmysłów, jakimi posługują się ludzie oraz rodzaje smaków. Wykonywali zadania praktyczne na rozpoznawanie smaków podstawowych. Przy realizacji tematu „W świecie zapachów i smaków” zorganizowaliśmy wspaniałą zabawę na zgadywanie zapachów i przy okazji smaków różnych ziół, które używamy w kuchni. Dzieci miały możliwość zobaczenia jak wyglądają świeże zioła doniczkowe oraz te w wersji suszonej, zamknięte w małych torebeczkach. Wielu z przypraw uczniowie mieli okazję spróbować po raz pierwszy! Następnie przyszedł czas na trenowanie umiejętności doprawiania potraw, właśnie owymi przyprawami. Uczniowie klasy I i II przyrządzali w zespołach kilkuosobowych mizerię, pomidorki z cebulką lub sałatkę caprese. Po wykonaniu smacznych przystawek nastąpiła wspólna degustacja. Klasa III wykonywała sałatkę wielowarzywną z doprawianiem rozmaitymi przyprawami. Dzieci próbowały odpowiedzieć na pytanie: „Skąd się biorą mrożonki?” Po omówieniu lekcji, wspólnie z nauczycielem przygotowali koktajl z mrożonych truskawek.

Mamy nadzieję, że zajęcia spowodują, iż w śniadaniówkach przestaną królować niezdrowe słodycze, którymi na co dzień zajadali się uczniowie, a na ich miejscu na stałe zagoszczą pyszne i zdrowe owoce, warzywa oraz inne wartościowe produkty niezbędne dla młodego, wzrastającego organizmu.

Anna Nieścierewska

dobrze jemy owsianka

Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Turośni Dolnej

  • ul. Szkolna 2, Turośń Dolna
    18-106 Turośń Kościelna

  • +48 85 65 05 120

  • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

  • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

2022 Wszystkie prawa zastrzeżone