Tuż po Świętach Wielkanocnych dziewczynki z klasy II postanowiły zasiać przepyszną, zdrową rzeżuchę. Dzieci z radością i dużym zaangażowaniem zabrały się do pracy. Uczennice doskonale poradziły sobie z przyjemnym wyzwaniem. Potrzebowały do tego nasion rzeżuchy, waty kosmetycznej, wody oraz małych plastikowych pojemników, które przyozdobiły uroczymi płotkami. Zarządziły dyżury i codziennie ją podlewały i obserwowały jak rosła. Gdy na parapecie pojawiły się już piękne „zielone ogródki”, dnia 12.04.2024 drugoklasistki podjęły po raz kolejny wielkie wyzwanie pod hasłem „Robimy pyszne, zdrowe kanapki”!:)
Zdrowa kanapka powinna być stałym elementem zdrowej diety! W końcu kanapki często jemy na śniadanie, czy na kolację. Kanapkę bierzemy także do szkoły. Dlatego warto zadbać, by znalazły się w niej wartościowe produkty.
„Z czego powinna się składać zdrowa kanapka?” - odpowiedź na to pytanie przypomniały sobie dziewczynki i wypróbowały różne pomysły na zdrowe kanapki w trakcie zajęć, wykorzystując do tego celu: warzywa, tłuszcze, produkty mleczne, produkty pełnoziarniste, produkty białkowe odzwierzęce, wędliny. Dzieci powtórzyły korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania, dowiedziały się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe i 5 porcji warzyw, owoców i soków.
Po wskazówkach o higienie oraz bezpieczeństwie posługiwania się nożem uczennice zabrały się do pracy. Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem lub serkiem kanapkowym i układały na nim wybrane przez siebie produkty. Następnie odbyła się degustacja kanapek, a zadowolone miny potwierdziły, że najlepiej smakują kanapki zrobione własnoręcznie. Dzięki takim zajęciom dzieci kształciły w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas spożywania posiłków.
Anna Nieścierewska – wychowawczyni klasy II
Link so pełnego albumu zdjęć znajdziesz tu=> Klik:)